Що таке державні закупівлі?

Що таке державні закупівлі?

RSS
30 ноября 2021

Що таке державні закупівлі?

Законодавством чітко регулюються правила проведення державних закупівель, які здійснюються коштом платників податків. Для забезпечення максимальної прозорості проведення тендерів у 2016 році на повну потужність запрацювала електронна система публічних закупівель Prozorro.

Це база даних, яка є своєрідним майданчиком для проведення тендерів підприємствами в режимі онлайн. Мета створення системи – викорінити корупційну складову, яка була присутня при закритому варіанті торгів. Будь-який представник бізнесу може зареєструватися і подавати свої пропозиції для участі в тендерах, враховуючи специфіку свого бізнесу. Натомість громадськість може контролювати проведення торгів.

Держзакупівлі, що це?

Всі замовлення на закупівлю товарів, послуг або робіт від державних чи комунальних підприємств, які частково або повністю покриває держава Україна, називаються держзакупівлями. Публічними вважаються закупівлі, частка державних коштів у яких перевищує суму в 30 000 гривень для послуг і товарів та 300 000 гривень для проведення різного роду робіт.

Отримати договір повз системи Prozorro неможливо. Напряму зареєструватись на сайті теж не вийде. Для цього необхідно скористатись одним з акредитованих інтернет-майданчиків, перелік є на сторінці електронної системи Prozorro.

Всі ці торгові майданчики працюють за єдиною схемою, тарифами, а різниця лише в інтерфейсі сайтів і наборі додаткових функцій. Одним з фаворитів серед користувачів є Українська Універсальна Біржа – https://www.uub.com.ua/rus/prozorro/sale/metalobruht/.  Зручна навігація, технічна підтримка користувачів, допомога консультантів майданчику в усіх питаннях, щодо публічних закупівель, сприяли популярності сайту як серед замовників, так і серед виконавців.

Як проходять публічні торги?

Щоб взяти участь в торгах чи подати оголошення про тендер, учасникам необхідно зареєструватися на одному з майданчиків. Звідти інформація автоматично потрапляє в центральну базу даних і стає доступною для всіх авторизованих учасників.

Державні підприємства, які висувають лот, не платять за розміщення тендера, оплачують участь в аукціонах лише представники бізнесу. Вартість послуг встановлюється Кабміном.

Замовник зобов‘язаний у заявці вказати:

● код або назву закупівлі;

● вимоги до учасників;

● вартість замовлення.

Всім учасникам електронною поштою надходять повідомлення про виставлення лота, умови й час проведення. Всі аукціони відбуваються онлайн. Якщо замовлення цікавить виконавця, він відправляє свою пропозицію. Система автоматично визначає переможця, який запропонував найнижчу ціну. Після визначення переможця інформація про учасників і їх пропозиції оприлюднюється. Так усі можуть переконатись у чесності перемоги. Якщо між замовником і виконавцем не укладається договір (виконавець не може забезпечити в повному обсязі вимоги замовника, не бажає офіційно задокументувати робочі відносини), то ставка переходить до пропозиції, яка зайняла другу сходинку при торгах. Тому покидати представникам бізнесу аукціон одразу після оголошення переможця – не варто.